FOGAMZÁSGÁTLÁS

Elvileg a nem kívánt terhesség rendszeres védekezés mellett is létrejöhet, de a tudomány fejlődése következtében a jelenleg elérhető fogamzásgátlók megfelelő használat esetén ennek a valószínűsége jelentősen csökken. Szinte minden módszernél vizsgálták, hogy egy év alatt 100 nőből az adott módszer mellett hányan estek teherbe. Eszerint 0,1-2 volt azoknak a száma, akik a tabletta ellenére estek teherbe, az óvszernél 3-30, megszakított közösülésnél 20-40.

 

Az esemény utáni tablettáknál - bár ezek dobozára az van írva, hogy az esemény után 72 óráig kell bevenni - kiderült, 24 órán belül 95 százalékos, 48 órán belül 85 százalékos, míg az ötvenedik órától már csak ötven százalékos a siker.

 

Egy járható mód a külföldön népszerű és gyakran alkalmazott injekció, melyet 3 havonta kell megismételni. A kényelmes alkalmazás ellenére jelentkezhet időnként köztivérzés.


A tabletták után a leggyakoribb fogamzásgátló módszer az óvszer, de egyre népszerűbb módszer a hüvelygyűrű alkalmazása is. Ez utóbbi egy műanyag, ösztrogén-progeszteron tartalmú, hüvelybe helyezendő karika. Három hétig kell viselni, majd ezt követően – akárcsak a tablettánál – egyhetes szünet következik, majd újabb gyűrűt kell felhelyezni.

 

Létezik még a hormontartalmú spirál, amit az orvosok általában azoknak a nőknek ajánlanak, akik már szültek. A hagyományos spirálokkal ellentétben sokszor kismedencei gyulladást okozhatnak.

 

Az említetteken kívül vannak még habok, kenőcsök, zselék, illetve szivacsok is, amelyek elpusztítják a hímivarsejteket. Nyolc-tíz perccel a közösülés előtt kell ezeket a hüvelybe helyezni, és a hatásuk átlagosan három órán át megmarad. Ezek megbízhatósága erősen vitatott és kétséges.

 

Teherbe esés előtt – ideális esetben – három hónappal, de legalább két teljes menstruációs ciklussal abba kell hagyni a fogamzásgátló tabletta szedését. A megtermékenyülés azonban nem mindig várja ki ezt az időt és az is megeshet, hogy terhes lesz, miközben tablettát szed. A statisztikai adatok nem bizonyítják, hogy a tabletta szedése veszélyt jelent a gyermek számára, ha édesanyja fogamzásgátló gyógyszer szedése közben esett teherbe.

 

VISSZA