GYÓGYSZER ÉS GYÓGYNÖVÉNY VÁRANDÓSAKNAK

A gyógyszerek egy részének hatását nem ismerjük, más részükről tudjuk, hogy károsítja a magzatot, ezért ne szedjünk gyógyszert a terhesség alatt, kivéve, ha azt orvos írja elő, vonatkozik ez azokra a gyógyszerekre is (pl. aszpirin), amelyeket általában apróbb panaszokra szoktunk beszedni. Természetesen, ha valamilyen állandó betegsége van, mint pl. a cukorbetegség, magas vérnyomás, annak szabályozásához szüksége van rendszeresen gyógyszerre a kezelőorvos előírásának megfelelően.

A gyógynövényes készítményeket a gyógyszerektől biztonságosabbnak tartják, pedig lehetnek bennük olyan hatóanyagok, amiket szakorvos ajánlása nélkül jobb elkerülni. 

A gyógynövényekből készült teáknak a terhességre gyakorolt hatásával nem sok kutatás foglalkozott, ezért főszabály szerint terhesség alatt nem ajánlom a gyógyteák fogyasztását. Ha teát vásárol, mindenképpen győződjön meg arról, hogy gyümölcsteaként hirdetett teájában sincs gyógynövény – legalábbis szakorvos által javasoltakon kívül. Terhessége alatt zöld teából se igyon sokat, mert akadályozhatja a sejtnövekedést és a magzat fejlődését.

A gyógynövények növényi drogot tartalmaznak, néha rendkívül erőset. Ne feledje! Még az ártalmatlannak tűnő teában is lehet olyan hatóanyag, amely hasmenést, hányást és szapora szívdobogást, vetélést, koraszülést okozhat, károsíthatja a magzatot. Ezért kezelje úgy a gyógynövényeket terhessége alatt, mintha gyógyszerek volnának, azaz csak orvos tanácsára használja őket. Ha orvosi segítséget igénylő tünetet észlel, ne kezelje saját magát, hanem forduljon orvoshoz. Amennyiben gyógynövénykészítményt szedne, közölje orvosával, ő majd megállapítja, hogy biztonságos-e.

Terhességi panaszokra (pl. hányinger, feszültségoldás, megfázás stb.) kúraszerűen tudok ajánlani gyógynövényből készült teát, hiszen van néhány gyógynövényfajta, amely megbízhatóan fogyasztható. Kérem, rendelésemen jelezze fitoterápiás tanácsadás iránti igényét!

VISSZA