KLIMAX

A változókor (klimax) időszakában az ivarszervek kevesebb nemi hormont termelnek, és egyre inkább tapasztalhatók az öregedés jelei. Nőknél ez 45-55, férfiaknál 55-65 év között történik meg. Többnyire 50 éves kor körül kezd rendszertelenné válni, majd elmaradni a menstruáció. Ilyenkor a hormonrendszer és ennek következtében az egész szervezet átalakul. A változókor tünetei igen gyakran már évekkel a menstruáció elmaradása előtt jelentkeznek.

 

Nem egyszerre és nem mindegyik tünet lép fel minden nőnél, de a leggyakoribb panaszok többnyire általánosak: hőhullámok, koncentrálóképesség gyengülése, feledékenység, ingerlékenység, szívdobogásérzés, alvászavar, osteoporosis, fejfájás, hüvelyi szárazság, ízületi problémák.

 

Akkor beszélünk menopauzáról, ha legalább 12 hónapig nincs menstruáció. A változás kora után a petefészkek többé nem termelnek női nemi hormont, megszűnik az ösztrogén és a progeszteron sokrétű szabályozó hatása.

 

Az orvosi hormonpótlás mellett hatékonyak a természetes eredetű és ösztrogénhez hasonló hatású gyógynövények is. Ezek ugyancsak mérséklik a klimax tüneteit, de alkalmazásuk nem jár semmilyen kockázattal. A fitoösztrogének mindennapi élelmiszereink között is megtalálhatók, ezért az étrend és életmód megfelelő kialakítása is javasolt. Bármelyik kezelés megkezdése előtt nélkülözhetetlen egy alapos kivizsgálás: emlőrák szűrés, csontsűrűség mérés, laborvizsgálatok.

 

VISSZA