KRÓNIKUS MAGAS VÉRNYOMÁS TERHESSÉG ALATT

Mivel egyre több asszony szül a harmincas-negyvenes éveiben, és a magas vérnyomás a korral gyakoribbá válik, ezért mind több terhes asszonyra jellemző ez az állapot. A terhesség ennek ellenére veszélyeztetettnek számít, ami azzal jár, hogy sokkal többször kell orvoshoz mennie, és sokkal hűségesebben kell követnie orvosa előírásait. Ha magas vérnyomását kezelik, és a lelkiismeretes orvosi ellenőrzés mellett törődik magával, akkor nagyon valószínű, hogy Ön és gyermeke számára sikeresen végződik a terhesség.

 

A következők még tovább javítják az egészséges terhesség esélyeit:

Ø  A terhesgondozást végző szülészorvos a munkáját végezze együtt a vérnyomást felügyelő belgyógyász szakorvossal.

Ø  Testmozgás (pl.:séta) csökkenti a vérnyomást.

Ø  Mérje meg naponta vérnyomását vérnyomásmérővel, ezt rögzítse a vérnyomásnaplóban.

Ø  Át kell térnie egy másfajta, diétás táplálkozásra orvosa útmutatásai szerint. Csökkentse a só fogyasztását, egyen sok gyümölcsöt és zöldséget, zsírszegény vagy zsírmentes tejterméket, magvakat, mert ezekkel szintén alacsonyan tudja tartani a vérnyomását. Kérje magánrendelőmben a várandós hölgyeknek készült étrendi tájékoztatómat.

Ø  Amikor a bokája és a lába megdagad, első gondolata talán az lesz, hogy vissza kellene fogni a folyadékfogyasztását, de ez nem igaz. Igyon nyugodtan.

Ø  Tartson szünetet délelőtt és délután is, ilyenkor tegye fel a lábát. Ha a munkája sok feszültséggel jár, mérlegelje, hogy táppénzre menjen-e, vagy csökkentse a munkaidejét és a vele járó felelősséget a baba érkezéséig. Hívjon önkéntes vagy fizetett segítséget, ha a nagyobb gyerekei miatt ki sem lát a házimunkából!

Ø  Aki gyógyszerrel tartja alacsonyan a vérnyomását, az vagy folytathatja a kúrát, vagy olyan készítményt kap az orvosától, amelyet biztonságosabbnak ítélnek a terhes anyák számára. Számtalan olyan vérnyomáscsökkentő létezik, amely előírásosan szedve ártalmatlan a terhességre, míg mások nem.

Ø  Az anya magas vérnyomása olyan tényező, amely előre jelzi a császármetszés lehetőségét, de nem szükségszerűségét.

Ø  Valószínűleg gyakrabban kell majd orvoshoz járnia, mint általában a terhes anyáknak, és több vizsgálatot is végeznek majd. A legfrissebb tanulmányok szerint még a károsodott vesével élő, magasvérnyomás-betegségben szenvedő kismamák is sikeresen hordják ki a terhességüket gondos orvosi ellenőrzés mellett. A vizeletben megjelenő fehérje és a kezdődő toxaemia azonban komplikációkra utalhat mind az anya, mind a magzat szervezetében.

Ø  Ha a kismama vérnyomása nagyon magas, és gyógyszerekkel sem megy lejjebb, ráadásul komoly szövődmények – például retinabevérzés, súlyos vesekárosodás, szívnagyobbodás – jelentkeznek, az már a terhesség kihordására is veszélyt jelent. Ilyen esetben orvosával együtt mérlegelnie kell a kockázatokat, és dönteni kell, hogy megkísérli-e a teherbe esést, illetve kihordja-e a magzatát.

 

VISSZA