MEDDŐSÉG

Európában a párok mintegy 12-16%-a marad akaratlanul gyermektelen, ami azt jelenti, hogy egy évi védekezés nélküli rendszeres nemi élet ellenére sem jön létre terhesség. A házastársak sterilitásának megoszlása 50-50%-os. Ennek ellenére a köztudatban az él, hogy a férfi szexuális potenciája egyet jelent a nemzőképességével. A meddőség „bűnét” így általában a nők vállalják magukra. Gyakran csak évek múlva derül ki – esetleg a nő hosszas kivizsgálása és kezelése után -, hogy a házasság meddőségéért a férfi a felelős.

 

1.     A nő meddőségének okai különösen: egyes nőknél összetapadnak a petevezetékek, ezért a petesejt nem tud eljutni a petefészekből a méhbe. Más nőknél a hormon háztartás annyira rendellenes, hogy nem alakul ki tüsző. és/vagy a méh nyálkahártyája nem eléggé vastagszik meg, így a megtermékenyített petesejt nem képes beágyazódni.

 

2.     A férfi meddőségének okai pl.: a terméketlen férfiak ondója kevés vagy hibás spermiumot tartalmaz, a spermiumok esetleg nem életképesek. Alkalomszerűen az is előfordulhat, hogy a spermiumok külsőre megfelelnek, ennek ellenére sem képesek a petesejt falán áthatolni, ezért nem kerül sor a megtermékenyítésre.

 

3.     Közös okok immunológiai, pszichológiai okok. Pszichológiai ok pl. a görcsös akarás, a félelmek, amelyek végső során korlátozzák a terhesség létrejöttét. Ebben az esetben célszerű pszhichológushoz is fordulni.

 

Számos kezelési lehetőség van, beleértve a természetes módszereket, az életmódváltást, sebészeti beavatkozást, valamint az ART különböző beavatkozásait (Assisted Reproduction Technologies – Termékenységet Elősegítő Technológiák), így pl. a lombikban történő megtermékenyítés, sejtplazmába történő spermiuminjekció, lefagyasztott embrió beültetése, petesejt-adományozás, implantáció előtti genetikai diagnózis/szűrés, az éretlen petesejtek lombikban történő érlelése. Habár a sikeres megtermékenyülés aránya csak 9-28% körüli, a mesterséges megtermékenyítés különböző formái továbbra is a legjobb megoldást kínálják számos meddő személy, illetve. pár problémájára.

A mesterséges megtermékenyítés sikerességét, költségeit és biztonságát számos tényező befolyásolja, elsősorban a nők kora. A kor előrehaladtával ugyanis csökken a megtermékenyülés valószínűsége, és nő a vetélés kockázata. A mesterséges megtermékenyítés jelentősen megnöveli a többszörös terhesség valószínűségét. Becslések szerint a lombikban történő, illetve a sejtplazmába való spermainjekcióval végzett megtermékenyítések hozzávetőlegesen 24%-a többszörös terhesség, amelynek oka, hogy a kezelések során egynél több embriót ültetnek be, hogy a fogamzás valószínűségét maximalizálják.

 

Amennyiben a meddőségi kivizsgálás szükségessége felmerül, az első lépés általában a nőgyógyász felkeresése. Bizonyos vizsgálatok a nőgyógyászati alapellátás keretében is megoldhatóak.

 

Ha Ön a természetes módszerek híve, kérjen magánrendelőmben gyógynövény-terápiát, amely több hölgy esetén sikeres terhességet idézett elő.

 

 

VISSZA