TÁPLÁLKOZÁS VÁRANDÓSSÁG ALATT

A magzat egyetlen táplálékforrása az anya. A gyermeket váró nő alakja egészséges és gyönyörű. A súlygyarapodás létfeltétele gyermeke fejlődésének, jólétének és az Ön egészségének. Nemcsak természetes a fokozatos, hétről hétre történő súlygyarapodás a terhesség második, harmadik harmada alatt, hanem szükséges is. Amennyiben az ajánlott értékek között marad, akkor könnyen lefogy újra a baba születése után. Mindig a magzat egészsége a legfontosabb, ez legyen a cél a táplálkozása során! Ezért elengedhetetlenül fontos a változatos, jó minőségű és kiegyensúlyozott táplálkozás.

 

Ideális súlygyarapodás a terhesség alatt egy átlagos nő számára 12-17 kg. A súlygyarapodásból kb. 3-4 kg jut a gyermekre, 7-13 kg a méhlepényre, az emlőkre, a magzatvízre és más folyadékokra, valamint egyéb járulékos dolgokra. Egy átlagos testsúlyú nőnek mintegy másfél-két kilót kell híznia az első három hónapban, és körülbelül heti fél kilót, összesen 6-7 kilót a terhesség második harmadában. A hízásnak a 7-8. hónapban is a heti fél kilós ütemben kell folytatódnia, a kilencedik hónapban pedig összesen fél-1 kiló az ajánlatos. Tehát az utolsó három hónapban kb. 4-5 kilót célszerű hízni.

 

Kevés nő tudja így időzíteni a súlygyarapodását, nem gond, ha ingadozik valamennyire a hízás üteme. Cél az legyen, hogy lehetőleg egyenletesen, hirtelen növekedés és súlycsökkenés nélkül hízzon. Amennyiben azt tapasztalja, hogy a testsúlya jelentősen eltér a tervezettől, igyekezzen visszaterelni a gyarapodást a normális kerékvágásba, de soha ne állítsa meg teljesen. Ne feledje, hogy gyermekének a terhesség teljes ideje alatt nap mint nap rendszeres tápanyagszállítmányra van szüksége, amit csak az Ön ételéből kaphat meg.

A gyermekvárás időszaka sem a fogyásra, sem a súly megtartására nem való, mert a magzat nem fejlődik kizárólag az édesanya zsírtartalékából, amely energiát ugyan ad, de tápértéke nincs.

 

Olvasni lehet néhol, hogy a kívánatos terhességi súlygyarapodás csak 7-8 kg. Ez a felfogás azonban elavult, és gyakran kevés az újszülött jó egészségéhez. Azok a babák, akiknek az anyja 10 kilónál kevesebbet hízott, gyakrabban születnek megfelelő idő előtt, és közülük többen szenvednek méhen belüli sorvadást.

 

Az ellenkező szemlélet, amely szerint a terhes anya egyen annyit, amennyi belefér, és hízzon csak nyugodtan, nem ennyire veszélyes, inkább az anyára hat ki. Bár előfordulhat, hogy egy elhízott anyának óriási gyermeke születik, az anya súlygyarapodása és az újszülött súlya nem áll mindig szoros kapcsolatban egymással. lehet, hogy valaki 18 kilót szed magára és 2,7 kg-os gyermeket szül. A súlygyarapodást kiváltó étel minősége sokkal fontosabb, mint a mennyisége. A túlhízás kockázata: az anya magas vérnyomása, magzat ellenőrzése és mérése nehezebb, hát-és lábfájást, fáradékonyságot, visszeret okozhat. A magzat annyira megnőhet, hogy nem lehet hüvelyen át megszülni, az esetleges császármetszést nehezebb lesz elvégezni, előfordulhat műtét utáni szövődmény, terhesség után nehezebb megszabadulni a súlyfeleslegtől.

 

Az átlagos nőre egy-két kilogramm súlyfelesleg rakódik minden terhesség után, de ez nem írható az állapota számlájára: valószínűleg túl sokat hízott, helytelenül táplálkozott és nem mozgott eleget a kilenc hónap alatt és után. A terhességi súlygyarapodást csakis a fejlődő magzat táplálása és szoptatásához gyűjtendő tartalék indokolja. A felszedett súlytöbblet nem tűnik el egy-két nappal a szülés után. Ésszerű étrenddel egy átlagos alkatú nő csaknem – de nem egészen – annyit nyom a szülés után hat héttel, mint terhessége előtt. Sokkal hosszabb idő telik el azonban addig, amíg minden többletkiló eltűnik, és újra visszanyeri alakját (testmozgás segítségével).

 

Magánrendelőmben a kismamák számára –kérésre- étrendi tájékoztatást is nyújtok.

 

VISSZA