TERHESSÉG 35 ÉV FELETT

Az utóbbi időben jelentősen emelkedett a 35 év fölöttiek terhességének aránya. Ezeknek az anyáknak jelentős többsége úgy érzi, hogy számukra ez a legmegfelelőbb életkor a gyermekáldásra, több előnnyel jár, mint hátránnyal. Úgy tartják, hogy a magasabban képzett, hivatástudattal bíró, modern, kiegyensúlyozottabb nőtípusból általában jobb szülő válik, sokkal kevésbé tekintik nyűgnek a babával járó kötelezettségeket. Egy tanulmány megállapította, hogy könnyebben beletörődnek a szülői szerepbe, türelmesebbek, és több olyan tulajdonságuk van, mely jótékonyan hat a gyermekük fejlődésére. Ráadásul e gondolatmenetüket az orvostudomány új vizsgálati módszerei is segítik, amelyek csökkentik a kockázatokat.

 

Azt is tudni kell azonban, hogy e korcsoportba tartozó nőket több veszély is fenyegeti

q  addig vár, hogy nem esik teherbe, mert termékenysége csökken, és végül nem képes családot alapítani.

q  Down-kóros gyermeket szül. Ez a kockázat az anya korával egyre nő. A Down-kór és más ritka kromoszóma-rendellenességek azért jelentkeznek sokkal gyakrabban az idősebb nőknél, mert a petesejtjeik is idősebbek, többet voltak kitéve röntgensugaraknak, gyógyszereknek, fertőzéseknek stb. A Down-kór olyan kromoszóma rendellenesség, melyet a 21-es kromoszóma többlete okoz. Megelőző vizsgálatok nélkül megközelítően minden 6-700 csecsemőből 1 születne ezzel a betegséggel. Ez a rendellenesség általában nem öröklött. Magyarországon a 35 év feletti várandósoknál felajánlják a magzat kromoszóma-vizsgálatát, mely beavatkozás azonban kb. 1%-kal növeli a vetélés kockázatát. A súlyos szellemi fogyatékosság leggyakoribb oka ez a rendellenesség, mely a tanulási nehézségeken kívül egyéb fizikális problémákat (szívbetegségek, látó- és hallószervi eltérések stb.) is okozhat. A Down-kór kockázata az anyai életkorral együtt növekszik.

q  A nyitott gerinc az egyik legsúlyosabb veleszületett rendellenesség, a kialakulás valószínűsége folsav bevitelével jelentősen csökkenthető, de az életkor növekedésével egyenes arányban nő az előfordulása. A gerincoszlop elégtelen záródása miatt nagy a valószínűsége a gerincvelő sérülésének, mely bénuláshoz, az alsó végtagok gyengeségéhez vezethetnek. Ezeknél a magzatoknál az agyfolyadék felszaporodhat, ún. hydrocephalia alakulhat ki, mely sebészi beavatkozással kezelhető, de gyakran szellemi visszamaradottságot okoz. Minden ötödik nyitott gerinces magzatnál egy erősebb szövetréteg takarja a gerincvelőt, ez az ún. zárt nyitott gerinc, melyet az anyai vérvizsgálat nem jelez, de a 18-21. héten, genetikai ultrahang vizsgálattal sokszor kiszűrhető.

q  magas vérnyomás, cukorbetegség, preeclampsia alakulhat ki;

q  gyakrabban fordul elő vetélés, koraszülés;

q  Általánosan ismert, hogy a vajúdás és szülés tovább tart és valamivel gyakrabban fordul elő császármetszés, többször van szükség fogóra, vákuumra a szülés levezetésénél.

 

A születési rendellenességek szűrésekkel és diagnosztikai vizsgálattal sokszor már méhen belül kiszűrhetők. Annak ellenére, hogy vannak párok, akik a lesújtó hírre a terhesség megszakítása mellett döntenek, a vizsgálat eredménye akkor is fontos lehet, ha az abortuszról hallani sem akarnak. A szülőknek még a baba világrajövetele előtt van idejük felkészülni a különleges gondoskodást igénylő gyermek fogadására. Tehát nem kell azonnal nemet mondani a gyermekükre!

 

Az utóbbi években felvetették a kutatók, hogy az idősebb apa ondósejtje is lehet olyan születési rendellenességeknek az oka, mint a Down-kór. Kutatások azt bizonyítják, hogy a Down-kóros esetek 25-30%.ában az apáé a vétkes kromoszóma. Ma már tudjuk, hogy az ötven-, ötvenöt évesnél idősebb apa esetében növekszik a Down-kór kockázata, de az anya életkorával a betegség mégis szorosabb összefüggésben van. A témában a tudományos vizsgálatok még nem teljesen megalapozottak.

 

 Az idősebb anyukák körében gyakoribb krónikus állapotokat is kordában lehet tartani. Gyógyszerekkel, gyógynövényekkel és rendszeres orvosi ellenőrzéssel a koraszülés is legtöbbször megelőzhető. Tehát az anya magasabb életkora önmagában nem feltétlenül jelent veszélyt, a halmozottan jelentkező kockázati tényezők azonban igen. Az idősebb anya, aki minden tőle telhetőt megtesz azért, hogy kiiktassa, vagy legalább csökkentse a kockázati tényezőket, szinte ugyanolyan jó eséllyel szülhet egészséges kisbabát, mint bármelyik fiatalabb asszony.

 

VISSZA