VAJÚDÁS ÉS SZÜLÉS

Szülés jelei:.

Ø  a nyákdugó távozása (Az a vastag, átlátszó, gömb alakú, esetleg barnás vagy rózsaszín vérnyomokat tartalmazó zselés, színtelen anyag, azaz a nyákdugó, ami elzárja a méhnyakat a terhesség alatt, rendszerint a szülés előtt vagy rögtön az elején távozik a hüvelyen át. A nyákdugó néhány nappal, esetleg több héttel a szülés kezdete előtt is elmehet, ezért érdemes várni, amíg a rendszeres fájások megkezdődnek, vagy a magzatvíz elfolyik, mielőtt a kórházba bemennénk. Az erős vérzés a méhlepény idő előtti leválását vagy elől fekvő méhlepényt jelezhet, ami azonnali orvosi beavatkozást igényel.

Ø  A magzatvíz elfolyása. A magzatburok a szülés alatt bármikor megrepedhet. Ez lehet egy hirtelen áradat, de sokkal előfordulhat, hogy csak kis folyadékszivárgást észlelünk. Mindkét esetben azonnal kórházba kell menni. Akkor is kórházba kell menni, ha nincsenek görcsök, mert fennáll a fertőzés veszélye. Amíg be nem ér a kismama, addig a szivárgás felfogására használhat intimbetétet. A magzatvizet a szaga, színe és folyamatos folyása alapján lehet megkülönböztetni a vizelettől.

Ø  Fájások. Kezdődhet tompa hátfájással vagy lefelé, a combba nyilalló fájdalmakkal. Ahogy az idő halad, menstruációs görcsöt lehet érezni, mely rendszeres fájássá alakul. A szüléshez szükséges fájások rendszeres időközönként jelentkeznek és legalább 30 mp-ig tartanak. Nem szükséges azonnal bemenni, ha a fájások még nem túl gyakoriak és erősek. Az első szülés általában 12-14 óráig tart az első rendszeres fájástól. Ilyenkor lehet sétálni fel-alá, esetleg relaxálni meleg fürdőben (ha a magzatvíz nem folyt el).

 

Előfordul, hogy elfolyt a magzatvíz, de még egyetlen fájása sem volt, ez általában 12-24 órán belül kezdődik el. Mivel a megrepedt magzatburkon keresztül mind a magzat, mind az anya fertőzés veszélye nő, a legtöbb orvos legkésőbb 24 órán belül megindítja a szülést. Ha a magzatvíz zöldesbarna színű, rossz szagú, akkor meconiumot, magzatszurkot tartalmaz. A magzatszurok szabályos esetben a születés utáni első székletként távozik a csecsemőből. Néha azonban – különösen ha a magzatot valamilyen ártalom éri a méhben, vagy ha túlhordták – még születés előtt a magzatvízbe kerül. A magzatszurok-szennyezés még nem feltétlenül jelenti azt, hogy a magzat veszélyben van, de mivel erre a lehetőségre utal, azonnal tájékoztassa róla az orvost.

 

Veszélyes-e a szülés?

Az anyák valaha a gyermekszüléssel rendszeresen kockára tették az életüket; a világ egyes részein még ma is ez a helyzet. A fejlett világban azonban már csak elenyésző veszély fenyegeti az anyákat vajúdás és szülés közben, különösen ha rendszeres terhesgondozásban részesültek, egészségesek, és kórházban szülnek. Tehát ha a terhesség nem veszélyeztetett, akkor aggodalomra nincs ok. A vajúdás és szülés még soha nem volt ennyire biztonságos az anyáknak és a gyermeknek egyaránt mint manapság.

De tudni kell, hogy egy tökéletesen zavartalan terhességet követően, teljesen váratlanul is bekövetkezhet komplikáció a szülés során, amikor életek múlhatnak néhány percen. Az otthon szülés éppen a gyors segítség lehetőségétől fosztja meg az anyát és gyermekét. Váratlan szövődmény esetén ugyanis nem lesznek kéznél sem az életmentő császármetszéshez, sem a baba újraélesztéséhez szükséges eszközök.

Aki magát a szülés eseményét és élményét helyezi a gyermek legelemibb érdekei és jogai elé az, aki az otthonszülést választja. Felmerül a kérdés, hogy milyen szülő az, aki kockára teszi gyermeke életét?

VISSZA