VETÉLÉS

A vetélés a terhesség befejeződése a 24. hét előtt. Nagyjából öt terhességből egy végződik így. A vetélés az első 12 hét alatt következik be, sokszor még mielőtt a nő tudná, hogy terhes, és leggyakrabban azért, mert a magzat nem fejlődik normálisan.  Rendszerint a hüvelyi vérzés az első jel, ebben az esetben azonnal hívjon orvost. Gyakran ágyban pihenést javasolnak, de nem bizonyított, hogy ezzel a vetélés megelőzhető.

 

Ha a vérzés enyhe és fájdalommentes, és nagyjából a kimaradt menstruáció idején jelentkezik, a terhesség sokszor még megmenthető. Ha azonban a vérzés erős görcsökkel jár, ez valószínűleg annak a jele, hogy a magzat már nem él. Kórházba kell menni, ahol az általános érzéstelenítés mellett kitisztítják a méhet.

 

Még ha a terhesség elején is veszíti el a gyermeket, intenzív veszteségérzet jelentkezhet. Mások nem mindig értik meg, hogy az anyának meg kell gyászolnia a gyermekét és bele kell törődnie a veszteségbe. Próbálkozhat ezt követően is újra újabb terhességgel, bár az orvosok többsége szerint legalább három menstruációs ciklust ki kell várni. Hacsak valakinél nincs sorozatos vetélés, nincs ok arra, miért ne lehetne a következő terhesség sikeres.

 

VISSZA