Fogamzásgátlás

 

A nem kívánt terhesség rendszeres védekezés mellett is létrejöhet, de a jelenleg elérhető fogamzásgátlók megfelelő használata esetén ennek valószínűsége jelentősen lecsökken.  

Szinte minden módszernél vizsgálták, hogy egy év alatt 100 nőből az adott módszer mellett hányan estek teherbe. Eszerint 0,1-2 volt azoknak a száma, akik a tabletta ellenére estek teherbe, az óvszernél 3-30, megszakított közösülésnél 20-40.

Két csoportja van a fogamzásgátlóknak: hormont tartalmazó vagy nem tartalmazó módszerek.

Hormon nélküli védekezésnél sok lehetőség van. Megszakítás, óvszer, naptármódszer, hőmérőmódszer, a nyák vizsgálata, pesszárium és végül különböző spermicid anyagok (zselé, habok, kenőcsök, szivacsok). Ezek a módszerek több okból vonzóak lehetnek (pl.: vallási ok, meggyőződés, kontraindikált hormonszedés.), Nem szabad elfelejteni, hogy egyenként használva mindegyiknek rossz a hatásfoka, és csak bizonyos ideig használhatók (napok, órák). Rendelésemen segítséget nyújtok a módszerek megfelelő párosításában, így a hatásfokot lehet maximalizálni.

A leggyakrabban fogamzásgátló tablettát szokás használni. Első felírásnál komolyan veszem a részletes kikérdezést, a családban előforduló – esetleg öröklődő - betegségek megismerését (véralvadási betegség, emlő vagy méhtest daganat, embólia, cukorbetegség). Bizonyos esetben már egy beszélgetés alapján kiderül, hogy ez nem járható út. Minden esetben végzek nőgyógyászati vizsgálatot, rákszűréssel és ultrahanggal. Laborvizsgálat is szükséges a véralvadás, máj és vesefunkció megismerésére. A felírásnál figyelembe kell venni az egyéni sajátosságokat. (ritka vérzés, erős vérzés, gyakori hüvelyi fertőzés, nagy testsúly..). Sok fogamzásgátló létezik, amelyek közül az ideálisat kell megtalálni, ha ez sikerül, akkor sok évig nincs vele probléma. Adott esetben még pozitív hatása is van pl.: arcbőr változások, cikluskontroll.

Az esemény utáni tablettáknál - bár ezek dobozára az van írva, hogy az esemény után 72 óráig kell bevenni - kiderült, 24 órán belül 95 százalékos, 48 órán belül 85 százalékos, míg az ötvenedik órától már csak ötven százalékos a siker. Használatuknál figyelembe kell venni a hormontartalmukat…

Egy járható mód a külföldön népszerű és gyakran alkalmazott injekció, melyet 3 havonta kell megismételni. Az injekció mellékhatása, hogy a menstruáció elmarad. Egyes országokban az injekciós fogamzásgátlás hatásfokát jobbnak értékelik a tablettánál, sőt ez az elsőként választandó fogamzásgátlási módszer.

Egyre népszerűbb módszer a hüvelygyűrű alkalmazása is. Ez egy műanyag, ösztrogén-progeszteron tartalmú, hüvelybe helyezhető karika. Három hétig kell viselni, majd ezt követően – akárcsak a tablettánál – egyhetes szünet következik, majd újabb gyűrűt kell felhelyezni.

Létezik még hormontartalmú spirál is. A spirált hordó hölgyeknél gyakrabban fordul elő kismedencei gyulladás vagy tályog.

Teherbe esés előtt – ideális esetben – három hónappal, de legalább két teljes menstruációs ciklussal abba kell hagyni a fogamzásgátló tabletta szedését. A megtermékenyülés azonban nem mindig várja ki ezt az időt és az is megeshet, hogy terhes lesz, miközben tablettát szed. A statisztikai adatok nem bizonyítják, hogy a tabletta szedése veszélyt jelent a gyermek számára, ha édesanyja fogamzásgátló gyógyszer szedése közben esett teherbe.

Panasza vagy kérdése van?

Foglaljon időpontot vagy vegye fel velem a kapcsolatot!

Időpontfoglalás  Kapcsolat