Változókor

A változókor kivizsgálása, kezelése egyetemista korom óta jelen van az életemben. Eleinte apukámat elkísérve, majd egyedül is rengeteg előadást hallgattam végig, sok könyvet olvastam a témáról. Az évek múlásával kialakítottam a saját elgondolásomat, melyben a természetgyógyászat és nőgyógyászat egymást kiegészíti életmódbeli változtatásokkal kísérve.

A változókorról külföldön nyíltan beszélnek, kezelése is elfogadott, Magyarországon azonban mai napig tabu, elhallgatják, a kezelés pedig teljesen elképzelhetetlen.

A változókor (klimax) időszakában az ivarszervek kevesebb nemi hormont termelnek, és egyre inkább tapasztalhatók az öregedés jelei. Nőknél ez 45-55, férfiaknál 55-65 év között történik meg. Többnyire 50 éves kor körül kezd rendszertelenné válni, majd elmaradni a menstruáció. Ilyenkor a hormonrendszer és ennek következtében az egész szervezet átalakul. Akkor beszélünk menopauzáról, ha legalább 12 hónapig nincs menstruáció. A változás kora után megszűnik vagy csökken az ösztrogén és a progeszteron sokrétű szabályozó hatása.

 

A változókor tünetei viszont igen gyakran már évekkel a menstruáció elmaradása előtt jelentkeznek. Nem egyszerre és nem mindegyik tünet lép fel minden nőnél, de a leggyakoribb panaszok többnyire általánosak: hőhullámok, vérzészavar, éjszakai izzadás, koncentráló-képesség gyengülése, feledékenység, ingerlékenység, szívdobogásérzés, alvászavar, osteoporosis /csontritkulás/, fejfájás, hüvelyi szárazság, ízületi problémák, szemészeti változások.

Ezek a változások élettaniak, viszont szinte kivétel nélkül kellemetlenek. Miért ne változtassunk rossz dolgokon? A hétköznapokban nem próbáljuk meg a minket érő rossz hatásokat elkerülni? Érdemes megpróbálni változtatni az életünkön vagy mindent fogadjunk el?

A kezelésnek rengeteg előnye van, de mindenképpen részletes kivizsgálással kell indítani. A kórelőzmények fontosak ebben az esetben is, hiszen a tünetek jelentős részét csak kikérdezés alapján lehet megismerni, illetve bizonyos betegségek kizárják a kezelést.

Szükség van: nőgyógyászati vizsgálatra, rákszűrésre, ultrahangra; laborvizsgálatokra (nemi hormonok, pajzsmirigy, tumormarkerek, máj- és vesefunkció, vérzsírok, véralvadás), mammográfiára és/vagy emlő ultrahangra, továbbá csontritkulás vizsgálatra (DEXA).

A kezelést a változás első éveiben csak gyógynövénnyel végzem, utána gyógyszerrel és gyógynövénnyel, a legvégén pedig gyógyszerrel. A siker kulcsa, hogy a szervezet reagáljon a bevitt gyógynövényekre és termeljen ösztrogént. Minél korábban, a kezdeti tüneteknél elkezdett gyógynövényes terápia mellett ez sok évig biztosított. Bármilyen módszerrel kezelek, fontos, hogy a kivizsgálásokat évente ismételni kell. (Ebben szigorú vagyok, viszont segítek a kivitelezésben.)

A kezelés hossza a kitűzött céltól függ. Ha csak a hőhullámokat kezeljük vagy a vérzészavart, akkor pár év elegendő. Ha a sok további kedvező hatást is el akarjuk érni, akkor hosszabb ideig tart a gyógyítás. Az a tapasztalatom, ha valaki egyszer elkezdi, és megtapasztalja magán a változások kedvező hatását, már nem akarja abbahagyni.

 

A kezelést ki kell egészíteni megfelelő mozgással, az étrend átalakításával, a táplálékban megtalálható fitoösztrogénekkel. A változókor gyakran vérzészavarral kezdődik, melyről a vérzészavaroknál olvashat.

Összefoglalva: megfelelő kivizsgálás után nyugodtan lehet használni gyógynövényeket, majd később gyógyszereket, anélkül, hogy mellékhatása lenne. A pozitív hatások viszont jelentős változást okoznak életükben.

 

 

Panasza vagy kérdése van?

Foglaljon időpontot vagy vegye fel velem a kapcsolatot!

Időpontfoglalás  Kapcsolat