Nőgyógyászati fertőzések

A húgyúti és hüvelyi fertőzésekre adott GYÓGYNÖVÉNY-KEVERÉKEK VALÓBAN MEGOLDÁST JELENTENEK, és nagyon sokat javítnak a kezelés hatásfokán. A gyógynövény előnye, hogy az ismételt fertőzés előfordulását csökkenti. Rengeteg hölgyet sikerült már meggyógyítani visszatérő, évek óta fennálló, sok orvos kezelte fertőzésekből. Tekintettel arra, hogy ezeknél a betegségeknél gyógynövény keverékeim nagyon jó eredményt hoztak, így az évek alatt ez lett az egyik fő szakterületem. A kezelés történhet csak gyógynövénnyel vagy gyógynövény és gyógyszer együttes használatával is, de az első lépés mindig a részletes kivizsgálás.

HÜVELYI FERTŐZÉSEK

A hüvely bármilyen eredetű gyulladását nevezzük hüvelygyulladásnak, de számos fajtája van. Ezek közül a leggyakoribbak: a Candida-fertőzés és a baktériumok okozta fertőzések, melyeket a hüvelyi panaszok jellemző kombinációja kíséri pl. különböző színű és állagú váladék, viszketés, érzékenység, bőrkiütés és fájdalom jellemzi. Ritkábban fordul elő, de szövődményeit tekintve komolyabb következményekkel járnak a HPV, Chlamydia, Gardnerella vagy Ureaplasma/ Mycoplasma kórokozók.  Ezek a fertőzések sokszor panaszt nem okoznak, viszont huzamosabb idő alatt meddőséget, kismedencei gyulladást, méhnyakrákot eredményeznek.

Hüvelyi fertőzés esetén a legtöbb nőgyógyász, amit lát arra felír valamit, aztán ha nem hat, akkor a következő hónapban folytatja a kezelést, ezzel a módszerrel pár kórokozót nem lehet kikezelni. Sokszor a betegek sem akarnak vele sokat foglalkozni. A legtöbb hölgy vesz valamilyen recept nélkül kapható gyógyszert a patikában, ami a legtöbb esetben szintén nem működik. Valamiért a mai világban a hüvelyi fertőzésekkel nem szeretünk foglalkozni, pedig gondoljuk végig, hogy létezik-e ennél gyakrabban előforduló nőgyógyászati betegség? Egy makacs hüvelyi fertőzés nem nehezíti meg az ember mindennapjait?

A kezelés legfontosabb része a pontos diagnózis. Hüvelyi fertőzést okoz a normálisan meglevő baktériumok elpusztulása, kórokozók (gomba, baktérium, vírus, parazita) megjelenése, de időnként a szülésnél nem megfelelően zárt méhszáj, méhszájseb, a hormonháztartás zavarai, cukorbetegség, immungyengeség, gyógyszerek (szteroid, antibiotikum, daganatellenes szerek), vagy rossz szokások is állhatnak a háttérben.

Rendelésemen lehetőség van a részletes kivizsgálásra, mintavételre, a normál hüvelyflóra és a kórokozók vizsgálatára is. Nemcsak baktériumokat és gombákat, hanem ritkábban előforduló kórokozókat is tudok diagnosztizálni.

A női nemi szervek és a húgyutak szomszédosak, így gyakran keverednek a panaszok. Chlamydia fertőzésnél gyakran csak húgyúti panaszok jelentkeznek, míg egy húgyúti baktériumfertőzés előbb-utóbb megjelenik a hüvelyben is. Ennek megfelelően rendelésemen van lehetőség vizeletminta tenyésztésére és laboratóriumi üledékvizsgálatra is. A kezelés kialakításánál mindig beszélünk az eltérés gyakorlati okairól is, mert egy-egy rossz szokás elhagyása sokszor egyenlő a gyógyulással. Sok esetben mindössze a normál baktériumokat kell visszapótolni. Egyes esetekben az akut, egyszeri kezelés nem elegendő és krónikus, hosszabb távú kezelés szükséges.

Gyakran használok húgyúti és hüvelyi fertőzésre is gyógynövényeket, mellyel sok hosszú-hosszú évek óta fennálló hüvelyi fertőzést tudtam már meggyógyítani. Krónikus fertőzéseknél soft lézert alkalmazok.

 HÓLYAGHURUT („FELFÁZÁS”)

 

A hólyaghurut a húgyhólyag gyulladása, amelyet leggyakrabban baktériumok okoznak. Rendelőmben lehetőség van vizelet tenyésztésre.Előfordul ugyan, hogy Staphylococcus és Streptococcus baktériumok felelősek a hólyaggyulladásért, de sokkal gyakoribb, hogy Escherichia coli, vagy röviden E.coli váltja ki.
 

A betegség tünetei:

 •     alhasi panaszok,
 •     fájdalmas és/vagy gyakori vizelés,
 •     véres vizelet,
 •     ritkán lázzal, hányingerrel és hányással is járhat a betegség. A magas láz súlyosabb vesefertőzésre is utalhat, ezért komolyan kell venni.
 •     Nem biztos, hogy mindegyik tünet jelentkezik, de már néhány után is érdemes orvoshoz fordulni.

Az E. Coli általában észrevétlenül él a bélcsatornában. Több módon átkerülhet a bélcsatornából a húgycsőbe és a húgycső nyílásától már csak néhány centimétert kell vándorolnia a húgyhólyagig.

 Kialakulását segíti:

 •  A hólyaggyulladás kialakulását elősegítheti a nemi élet. Hagyományos együttlét során a húgycsőre gyakorolt nyomás az E. Colit a hólyagba felnyomhatja, amely tökéletes környezet számára. Anális közösülést követően is átkerülhetnek bélbaktériumok a hüvelybe.
 • Nem csak a szexuálisan aktív nők kaphatnak hólyaggyulladást, hanem a kislányok és szexuális életet nem élő nők is. Néhány egyéb tényező, amely növeli a hólyaggyulladás esélyét:
 • Szoros, nem pamut alsónemű viselése hosszú ideig.
 • Széklet után helytelen fenéktörlés (hátulról előre).
 • Közfürdő használata
 • Szüléskor vagy műtétnél használt katéter, amelyet azért vezetnek a húgycsőbe, hogy a vizeletet elvezessék. (Egy vizsgálat szerint a kórházban szerzett fertőzések több mint 90%-a húgy- és ivarszervi fertőzés.) A katéterrel a baktériumok közvetlenül a hólyagba jutnak.
 • A hüvelyben megtelepedő baktériumok is fenntarthatják a visszatérő húgyúti fertőzést.
 • Ha a gyógyszer szedését abbahagyja, mielőtt az összes baktérium elpusztult volna, a tünetek megszűnnek ugyan, de a baktériumok tovább élnek és növekednek, és végül a tünetek is visszatérnek. Egyes szakemberek úgy vélik, hogy a gyógyszerszedés idő előtti abbahagyása hozzájárulhat a rezisztens baktériumtörzsek kifejlődéséhez is.
 • A hölgyek 80%-a többször is elkapja a hólyaggyulladást.
 • Fontos megjegyezni, hogy némelyik tünet más szexuálisan terjedő betegségeknél is előfordulhatnak pl. Gardnerellánál, Chlamydiánál melyekről kimutatták, hogy visszatérő húgyuti panaszokat okoznak.
 • Néhány nehezen kezelhető betegség is okozhatja a fenti tüneteket pl.: anatómiai eltérések, daganatok vagy az inkontinencia egyes típusai.
 • Egyes habfürdők, női intim termékek, illatos vécépapírok izgatják a húgycső körüli bőrt, és vizeléskor égés jelentkezik, bár nem lehet baktériumot kimutatni.
 • Néhány étel és ital is kiválthat hólyaggyulladásra jellemző tüneteket, de itt sincs fertőzés.

PETEFÉSZEK GYULLADÁS

A petefészek gyulladás minden tizedik nőt érinti az élete folyamán legalább egyszer. A nőgyógyászati fertőzések közül a legfájdalmasabb és sokszor maradványtünetekkel gyógyul.

Két formája van: akut /(hirtelen megjelenő) és krónikus (hosszú ideje meglevő). A két forma más-más kezelést igényel.

A hirtelen jelentkező forma oka leggyakrabban egy felszálló hüvelyi fertőzés vagy egy góc a szervezetben. A kezelés gyógyszerrel és petefészek gyulladásra összeállított teakeverékkel történik. Teáim közül ez a keverék a legerősebb gyulladás és fájdalomcsillapító hatású. A kezelést kiegészítem soft lézer alkalmazásával. Minden esetben veszek le tenyésztést, hiszen a fertőzés kezelésével az ok is megszüntethető.

A krónikus forma kezelésében az ülőfürdők és gyógyvizek használata az elsődleges, melyet kiegészít a gyógynövényes kezelés. Ebben a formában gyógyszereknek több a mellékhatása, mint az előnye, így nem szoktam használni.

Egyes kórokozókról külön-külön részletesen a TUDÁSTÁRBAN, a nőgyógyászati fertőzésekről összefoglalva a honlap közepén FERTŐZÉSEK elnevezésű pontban olvashat.

 

Panasza vagy kérdése van?

Foglaljon időpontot vagy vegye fel velem a kapcsolatot!

Időpontfoglalás  Kapcsolat