Vérzészavar

A betegségcsoport nőgyógyászati és természetgyógyászati megközelítése egységet képez rendelésemen, kiválóan kiegészítik egymást, többet érnek együtt, mint külön-külön.

Az egyik legösszetettebb betegségcsoport. Nagyon sok formában jelentkezhet az eltérés, rengeteg kiváltó ok között kell keresgélni, a gyakorlat mutatja meg megmutatja meg a kezelés sikerét.
Normális esetben a menstruáció 21-35. nap között jelentkezik és 5-7 napig tart. Ha ettől sűrűbben vagy ritkábban jelentkezik vérzés, akkor felmerül valamilyen eltérés lehetősége. Ha a vérzés tovább tart, elmaradt vagy több görcsöléssel jelentkezik, akkor szintén sok esetben rendellenességről beszélünk. Ha még bonyolítani akarjuk, akkor a különböző életkorokhoz is különböző vérzészavarok kapcsolódnak.

A kialakulás szerint beszélhetünk hormonális, anatómiai vagy pszichés okokról.  Sok esetben előfordul, hogy a kórosnak tartott vérzészavar hátterében élettani ok vagy a normáltól eltérő, de egészséges szervezet áll, ezért nagyon fontos az alapos kivizsgálás.

Menjünk sorban, életkorok szerint csoportosítva a vérzészavarokat!

18 éves kor alatt leggyakrabban a vérzés hiánya jelenti a problémát. 16 éves korig nem szokás kivizsgálni, csak kísérő betegségek esetén. Oka lehet a nemi szervek fejlődészavara, hormontermelés hiánya, genetikai rendellenesség, de a pszichoszomatikát is figyelembe kell venni pl.: evészavarok, túlzott sportolás esetén.

Innen a változókorig jelentkező vérzések oka nagyon szerteágazó. A nőgyógyógyászati szervek szabályozása nagyon bonyolult, mivel sok célnak kell megfelelni, így hibák is könnyebben jelentkeznek a rendszerben. Másik oldalról megközelítve viszont könnyebb a kezelése, mert több helyen lehet korrigálni. A természetgyógyászat a kezelés lehetőségeit növeli.

A vérzészavarok nagy része hormonális okra vezethető vissza (nemi hormonok, pajzsmirigy, mellékvese kóros hormontermelése stb.). Leggyakrabban kevés a szervezet ösztrogén vagy progeszteron termelése. Ezt gyógynövényekkel könnyen lehet korrigálni. Gyakori hiba természetgyógyászoknál, hogy minden vérzészavart ugyanazzal a teakeverékkel kezelnek, pedig könnyen belátható, hogy más gyógynövények hatásosak ösztrogénhiánynál és progeszteronhiánynál. A köztudatban elterjedt, gyakran használt palástfű, pásztortáska, cickafark keverék emiatt alkalmatlan hosszú távú kezelésre és a végén még inkább összekuszálja a hormonokat.

Anatómiai ok pl.: Asherman szindróma, PCOS, endometriosis is okozhat menstruációs zavart. Itt inkább a soft lézer használható. 

A fentiek közül kivételt képez a myomagöb, mely növekedését fokozza a túlzott ösztrogénhatás, ilyenkor a gyógynövények óriási segítséget nyújtanak. Fontos, hogy a kezelést időben kell kezdeni!            

Külön csoportot képeznek a hüvelyi fertőzések, sokszor a kialakult gyulladás miatt jelentkezik vérzészavar, mely egy mintavételt követő kezelés után véglegesen meggyógyul.

Gyakran fordul elő szabályos gyakoriság és időtartam mellett túlzott görcsökkel kísért menses (dysmenorrhoea).

Bizonyos betegségek (endometriosis, endometriumpolyp, kiterjedt gyulladások…) kizárása után, külön erre a betegségre összeállított gyógynövénykeverékemmel nagyon jó eredményt lehet elérni, mely több, mint 10 gyógynövényt tartalmaz. 

A változókor megjelenése sok esetben vérzészavarral indul. Ilyenkor első lépésként ki kell zárni a méhtest daganatot, melynek előfordulása ritka, ráadásul aránylag jól kezelhető daganattípus. Rendelőmben könnyen és gyorsan szűrhető méhnyálkahártya mintavétellel (endometrium biopszia). Az eljárás 20 percig tart, altatás nélkül zajlik, jelentős fájdalommal nem jár, betegeim szerint egy rákszűréshez hasonló. Egy mintavevővel kell mintát venni, melyet szövettanász vizsgál. Ha a diagnózis eltérést nem mutat, akkor már könnyű a kezelés, rengeteg lehetőséggel. A gyógynövénykeverékek sikeresen alkalmazhatóak önmagukban vagy bizonyos esetekben gyógyszerekkel kombináltan. Fitoösztrogének gyakoribb és kiemelt fogyasztásával az eredmények tökéletessé válnak.

A végére hagytam a kiváltó okok közül a pszichés okokat, mely bármely életkorban előfordulhat. Ezt a legnehezebb kideríteni, de megfelelő kezeléssel tökéletes eredmény érhető el. 

Kivizsgálás

  •     Első lépés a részletes kikérdezés, ez az alapja a későbbi diagnózisnak.
  •     Nőgyógyászati vizsgálat, rákszűrés, tenyésztés mintavétel, ultrahang.
  •     Legtöbbször szükséges laborvizsgálat a hormonális eltérés pontosításához.
  •     Az eredmények birtokában a kezelés (a korábban leírtaknak megfelelően természetgyógyászati és nőgyógyászati eszközökkel).
Panasza vagy kérdése van?

Foglaljon időpontot vagy vegye fel velem a kapcsolatot!

Időpontfoglalás  Kapcsolat