Magas vérnyomás és terhesség

A magas vérnyomás (hypertonia) betegség megjelenhet terhesség előtt vagy a terhesség alatt is. A magas vérnyomás az életkorral gyakoribbá válik, ezért mind több emberre jellemző ez az állapot, ráadásul napjainkban gyakori a túlsúly, amely következtében szintén magasabb a vérnyomás.

A terhesség alatt a hormonok és a keringő vér mennyiségének a változása jelentősen emeli a vérnyomást. A betegségre kiemelten kell figyelni, mert rengeteg kórkép alakulhat ki, pl.: máj- és vesefunkció zavar, véralvadási probléma, agyvérzés, tüdőödéma. A legismertebb a toxaemia, mely során fehérjevizelés és lábszári ödéma kíséri a hypertoniát.

Az anya életén kívül a magzatot is befolyásolja, mert kezeletlen betegség esetén a lepény keringése elromlik, a magzatvíz mennyisége lecsökken, a növekedés lelassul.

Az anya életén kívül a magzatot is befolyásolja, mert kezeletlen betegség esetén a lepény keringése elromlik, a magzatvíz mennyisége lecsökken, a növekedés lelassul.A fentiek ellenére a terhesség magas vérnyomás mellett is jól végződhet. Valószínűleg gyakrabban kell majd orvoshoz járni, mint általában és több vizsgálatot kell végezni. Laborvizsgálattal lehet ellenőrizni a vizeletben levő fehérje mennyiségét, a máj és vese állapotát, a vérlemezkék számát és a véralvadást is. Ultrahangos vizsgálat során vizsgálható a magzat súlya, flowmetria segítségével, a magzat állapotát, a lepény keringését lehet megítélni.

Fontos az étrend, a mozgás, a vérnyomás rendszeres mérése és rögzítése papíron vagy applikációval, valamint a megfelelő gyógyszerek szedése. Alapos odafigyeléssel elérhető a tökéletesen beállított vérnyomás.

Panasza vagy kérdése van?

Foglaljon időpontot vagy vegye fel velem a kapcsolatot!

Időpontfoglalás  Kapcsolat