Meddőség

 

A definíció szerint meddőségről beszélünk, ha a nemi élet rendszeresség ellenére egy éven belül nem alakul ki terhesség. Pár éve még két év próbálkozás kellett a kivizsgáláshoz, ez azt jelenti, hogy nagyon felgyorsult a világunk.

Nézzük a statisztikát: a párok mintegy 20%-a meddő. Egy ciklus alatt kb. 20% a terhesség kialakulásának az esélye, mely egy évre vetítve 90%-ot jelent. A statisztika szerint 10 egészséges párból csak  9-nél alakul ki terhesség egy év alatt. A megoszlás kb. 50-50 % férfi és nő között. Ez az arány egyre inkább a férfiak irányába tolódik el. Ennek az az oka, hogy a spermiumok képződését a mostani világunk civilizációs betegségei jobban terhelik. Ennek ellenére a köztudatban az él, hogy a meddőség női probléma. A meddőséget így általában a nők vállalják magukra.

Kezdjük a férfi meddőséggel: sok oka lehet pl.: a sperma mennyisége kevés vagy hibásak a spermiumok, időnként az életképességgel van probléma. Alkalomszerűen az is előfordulhat, hogy a spermiumok külsőre megfelelnek, ennek ellenére sem képesek a petesejt falán áthatolni, ezért nem kerül sor a megtermékenyítésre. A kivizsgálás a nőgyógyász szemszögéből egyszerű, mert urológus (lehetőleg andrológus) vizsgálja és kezeli. Optimista verzió szerint egy alkalommal 20 percen keresztül. Ez a vizsgálat nélkülözhetetlen a meddőségi kezelése előtt.

 A női meddőségnek a kivizsgálása bonyolultabb és legalább egy ciklust végig kell követni.

Lehet csoportosítani aszerint, hogy a kivizsgálások után találunk-e valamilyen okot vagy sem (primer, szekunder) vagy aszerint hogy hormonális vagy szervi eltérés alakítja ki (hormonális, organikus).

A kiindulás az ovuláció vizsgálata. Van egyáltalán tüszőérés? Ezt úgy lehet tisztázni, hogy a ciklus közepe előtt rövid idővel ultrahanggal a petefészekben keresünk domináns tüszőt. Az ultrahang segít a méhnyálkahártya vastagságának mérésében is, a ciklus 2. felében. Mindkettő fontos, mert vastag nyálkahártya kell a megtermékenyített petesejt beágyazódásához.

Érdemes a petevezeték átjárhatóságot (HyCoSy) is tisztázni, ez kb. 30 percet vesz igénybe. Kontrasztanyagot kell benyomni egy katéteren keresztül a méhüregbe, ahonnan a petevezetékek irányába távozik a folyadék, de eközben lehet látni ultrahanggal. Érdemes a meddőségi kivizsgálás során ezt a vizsgálatot is elvégezni, mert nagyon sok időt, kezelést és csalódást lehet megspórolni, ha idejében kiderül, hogy pl.: mindkét petevezeték átjárhatatlan és természetesen megoldás erre is létezik.

Nélkülözhetetlen a laborvizsgálat, mely során a ciklus két részét (elejét és végét) kell vizsgálni, az egyikben az ösztrogén és a termeléséhez szükséges FSH-t. A másikban a progeszteront. A laborhoz tartozik a prolaktin, tesztoszteron, terheléses vércukor és inzulin vizsgálat, valamint a pajzsmirigy funkciója. A vérvételek lebonyolításában is tudok segíteni.

Tenyésztéseket is szoktam levenni, mert a hüvelyi fertőzések szintén tudnak meddőséget okozni. Az Ureaplasma, Chlamydia kismedencei gyulladást okoz, mely lezárja és tönkreteszi a petevezetéket. Más kórokozók pl.: E. Coli, módosítja a hüvely PH-t, mely a hímivarsejteket gátolja. Kimutatásuk és kezelésük egyszerű…

A fenti vizsgálatok mellett van lehetőség további eltéréseket is nézni, úgy, mint pszichés okok, immunológiai és véralvadási eltérések.

A kivizsgálás végén az eltéréseket korrigálni kell, majd a kezelés megtervezése következik. Fontos tényező az életkor és a kisérő betegségek. Természetgyógyászati eszközöket nagyon gyakran használok, a gyógynövényeknek és a soft lézernek is megvan a helye a meddőség kezelésében, ahol önmagában használva is tökéletes eredményt kapunk.   

Személyre szabottan, egyénileg változó, hogy kinél melyik megoldás az ideális, az alternatív lehetőségeket adott esetben kiegészítheti a cél érdekében, gyógyszer használata vagy injekciós kezelés is.

Ha Ön a természetes módszerek híve, kérje magánrendelőmben a meddőségi teakeveréket, amely sok hölgynél, sikeres terhességet idézett elő!

 

 

 

 

Panasza vagy kérdése van?

Foglaljon időpontot vagy vegye fel velem a kapcsolatot!

Időpontfoglalás  Kapcsolat