Születendő gyermek neme

Azon múlik, hogy az újszülött fiú lesz vagy lány, hogy a petesejtet megtermékenyítő férfi ondósejt a női X vagy férfi Y kromoszómát hordozott-e. A 23 pár kromoszóma közül, melyeket az újszülött a szüleitől örökölt, az egyik pár két különböző nemi kromoszómából áll. Az anya két X női kromoszómája közül az egyiket adja magzatának. Az apa, akinek egy X és egy Y kromoszómája van, szintén átadja egyikét az utódjának, és ettől függően lesz fiú vagy lány.

 

A párok különböző praktikákat vetnek be, hogy befolyásolhassák a leendő gyermekük nemét. Vajon tényleg létezik olyan metódus, amellyel képesek vagyunk meghatározni, hogy a születendő utód fiú legyen vagy lány?

Shettles-módszer: Az Y-kromoszómát hordozó hímivarsejtek (melyek közül, ha egy megtermékenyíti a petesejtet a baba fiú lesz) kisebbek és gyorsabbak, s csak lúgos környezetben maradnak hosszabb távon is életképesek. Az X-kromoszómás (női) spermiumsejtek bár lomhábbak, de jóval kitartóbbak, s jól tűrik a savas kémhatás kedvezőtlen hatásait.

Azoknak a párok, akik fiú gyermekre vágynak, javasolt, hogy az együttlétet az ovuláció idejére időzítsék Fürgeségük miatt ugyanis az Y-spermiumsejteknek van nagyobb esélyük arra, hogy megtermékenyítsék a petesejtet. (Várakozni maximum 2 napot tudnak, utána elpusztulnak.) Számukra ajánlottak még azok a pózok, melyek során a férfi mélyebbre tud hatolni a hüvelyben, így a spermiumok közelebb kerülnek a méhnyakhoz, s kevesebb időt kell eltölteniük a számukra igen kedvezőtlen savas kémhatású hüvelyben. Javítja az esélyeket, ha az aktus során a nőnek is van orgazmusa, mivel az ilyenkor termelődő váladék fokozza a méhnyak lúgosságát. Azok számára, akik kislányt szeretnének, a Shettles-módszer leginkább a misszionárius pózt ajánlja: a kevésbé mély behatolás következtében ugyanis az Y-spermiumok java része a savas kémhatású hüvelyben elhal, s főként a női kromoszómákat hordozó spermiumsejtek maradnak életben és jutnak tovább a petesejt felé. Az is fontos, hogy a szeretkezés 2 nappal megelőzze az ovulációt, így a peteérés időpontjára többnyire már csak az ellenállóbb, X-kromoszómás spermiumok maradnak tettre készek. Az orvosi szakma véleménye igencsak megosztott e téren. Egyes orvosok tapasztalatai azt támasztják alá, hogy a fentiekben állítottaknak épp az ellenkezője igaz, vagyis nagyobb eséllyel fogan lány, ha a szeretkezés ideje egybeesik az ovulációval, és nagyobb a valószínűsége fiúgyermek születésének, ha kicsivel a tüszőrepedés előtt vagy után bújnak ágyba kedvesükkel.

MicroSort módszer értelmében - mesterséges megtermékenyítés során - osztályozzák a leendő apa spermiumait attól függően, hogy azok férfi, vagy női kromoszómákat hordoznak-e, így befolyásolni lehet a születendő utód nemét. Az eljárást a magyar orvosok nem tartják korrektnek, többek között azért, mert eredményessége nem 100%-os, illetve a párok többsége egyre inkább arra használja fel, hogy tudatosan határozza meg születendő gyermeke nemét.

A legelterjedtebb módszer az étrend megválasztása, amellyel állítólag befolyásolható a gyermek neme. Ez azon alapszik, hogy bizonyos ásványi anyagok befolyásolják a hüvely pH-jának illetőleg az ondónak az összetételét, és ezzel meghatározzák, hogy melyek azok a spermiumok, amelyek eljuthatnak a petesejtig. Ennek érdekében, ha a szülők lányt akarnak, akkor több kalciumban, magnéziumban gazdag élelmiszert, viszont kevesebb káliumot, és nátriumot kell fogyasztani. Ha fiút szeretnének, akkor több káliumra meg nátriumra és kevesebb kalciumra, magnéziumra van szükség. Állítólag 2 hónappal a tervezett teherbe esés időpontja előtt el kell kezdeni az étrendet, a baba neme ugyanis a fogantatás pillanatában eldől, utána már nem módosítható.

Egy negyedik módszer szerint a nő orgazmusakor a hüvely ritmusosan összehúzódik, ez pedig kedvez a férfi örökítő anyagot vivő hímivarsejteknek, míg ha a behatoláskor nincs összehúzódás, akkor éppen fordítva van. Ezzel a módszerrel nagyobb az esélye a fiú utódnak.

Kínai fogamzásnaptár alapján egy tetszőlegesen kiválasztott női ciklus során csupán az egyik nemű magzat fogantatása lehetséges. Például: Ha az anya 22 éves, szeptemberben csakis lány gyermeke foganhat. táblázat találati arányát 67 és 99% közé teszik.


A fentieken túlmenően számos egyéb orvosi, természetgyógyászati módszer és hiedelem létezik, amelyre azt olvashatjuk az interneten, különböző újságokban, könyvekben, hogy a biztos módszert jelentenek. Ezt azonban hangsúlyozom kutatási eredmények, statisztikai adatok nem támasztják alá.

 

 

Panasza vagy kérdése van?

Foglaljon időpontot vagy vegye fel velem a kapcsolatot!

Időpontfoglalás  Kapcsolat