Terhesség 35 év felett

Az utóbbi időben jelentősen emelkedett a 35 év fölöttiek terhességének aránya. A magasabban képzett, hivatástudattal bíró, modern, kiegyensúlyozottabb hölgyekből általában jobb szülő válik, sokkal kevésbé tekintik nyűgnek a babával járó kötelezettségeket.

 

Egy tanulmány megállapította, hogy könnyebben beletörődnek a szülői szerepbe, türelmesebbek, és több olyan tulajdonságuk van, mely jótékonyan hat a gyermekük fejlődésére. A késleltetett gyermekvállalással születettek jobb középiskolába jártak és nagyobb eséllyel végeztek el egyetemet, szüleik többet foglalkoznak velük.

A teherbe esés esélye azonban életkorának előrehaladásával csökken, bár az orvostudomány ebben segítséget tud nyújtani bizonyos mértékben. Az idősebb kori gyermekvállalásnak viszont vannak hátrányai is, amelyet a hölgyek – érthető okokból – nem szívesen hallanak.

Tény, hogy a 35 év feletti szülés kockázatokkal jár:

  • a meddőség előfordulása gyakoribb
  • A Down-kór és más kromoszóma-rendellenességek sokkal gyakrabban jelentkeznek a középkorúaknál, mert részben a petesejtjeik is idősebbek, többet voltak kitéve röntgensugaraknak, gyógyszereknek, fertőzéseknek stb, másrészt a sejtek működése is romlik, ami létfontosságú az élet elején. Magyarországon a 35 év feletti várandósoknak felajánlják a magzat kromoszóma-vizsgálatát, mely sok betegséget kiszűr, viszont sok így is rejtve maradhat. A súlyos szellemi fogyatékosság leggyakoribb oka ez a rendellenesség, mely a tanulási nehézségeken kívül egyéb fizikális problémákat (szívbetegségek, látó- és hallószervi eltérések stb.) is okozhat. A Down-kór kockázata az anyai életkorral együtt jelentősen növekszik.
  • A nyitott gerinc az egyik legsúlyosabb veleszületett rendellenesség, a kialakulás valószínűsége folsav bevitelével jelentősen csökkenthető, de az életkor növekedésével egyenes arányban nő az előfordulása
  • gyakrabban fordul elő vetélés, koraszülés;
  • a terhesség sokszor szövődik valamilyen betegséggel pl.: terhességi cukorbetegség, magas vérnyomás, toxaemia
  • a vajúdás és szülés tovább tart, a szövetek kevésbé rugalmasak
  • gyakrabban fordul elő császármetszés
  • A születési rendellenességek szűrésekkel és diagnosztikai vizsgálattal sokszor már méhen belül kiszűrhetők. Annak ellenére, hogy vannak párok, akik a lesújtó hírre a terhesség megszakítása mellett döntenek, a vizsgálat eredménye akkor is fontos lehet, ha az abortuszról hallani sem akarnak. A szülőknek még a baba világrajövetele előtt van idejük felkészülni a különleges gondoskodást igénylő gyermek fogadására.

Nemcsak az anya, hanem az idősebb apai élekor is fontos szempont. Ma már tudjuk, hogy az ötven-ötvenöt évesnél idősebb apa esetében növekszik a magzat Down-kór kockázata. Kutatások szerint a Down-kóros esetek 25-30%.ában az apáé a vétkes kromoszóma.

Az idősebb anyukák körében gyakoribb krónikus állapotokat is kordában lehet tartani. Gyógyszerekkel, gyógynövényekkel és rendszeres orvosi ellenőrzéssel a koraszülés is legtöbbször megelőzhető. Tehát az anya magasabb életkora összességében nem feltétlenül jelent veszélyt, a halmozottan jelentkező kockázati tényezők azonban igen. Az idősebb anya, aki minden tőle telhetőt megtesz azért, hogy kiiktassa, vagy legalább csökkentse a kockázati tényezőket, szinte ugyanolyan jó eséllyel szülhet egészséges kisbabát, mint bármelyik fiatalabb asszony.

Panasza vagy kérdése van?

Foglaljon időpontot vagy vegye fel velem a kapcsolatot!

Időpontfoglalás  Kapcsolat