Trichomonas

Egysejtű, ún. protozoon kórokozóról van szó, amely mind a férfiakban, mind a nőkben élhet. Férfiakban az élősködő a húgycsőben és a prosztatában található. Nőknél a hüvelyben van, nagyon kellemetlen szagú hüvelyváladékkal és panaszokkal jár együtt.

A Trichomonas kedvel bármilyen nedves felületet: mosdókendőt, törülközőt, fehérneműt, fürdőruhát, vécéülőkét. Ez az egyetlen szexuális úton terjedő betegség, amely a vécéülőkéről is megfertőzhet, ezért megkaphatja az is, aki nem él nemi életet. A Trichomonas a műanyag ülőkén két óra hosszat is életben marad. Életben marad a vibrátorokon és a hüvelyöblítéshez használt eszközökön, valamint uszodában és fürdőkben.

A kórokozó azonban mégis leginkább a fertőzött egyének hüvely- vagy péniszváladékaival kerül át, nemi érintkezéssel vagy ujjal. Mivel a parazita általában a bélben él, megfertőzheti a hüvelyt a széklettel (helytelen törlési irány, hasmenés). Nem tisztázott az oka, de a Trichomonas gyakori az erős, dohányos nőknél. Természetesen gyakoribb olyan nőknél, akik rendszeres nemi életet élnek, gyakran Candida-fertőzéssel vagy gonorreával egyszerre, hiszen nemi úton is terjed. Ha nem kezelik, évekig meghúzódhat a szervezetben nem aktív formában.

 

  • A szeméremtest viszket, és néha a comb belső része is.
  • Égető érzés az igen érzékeny szeméremtestben, néha vizeléskor is.
  • Kevés vérzés, ha a viszketés és a fájdalom különösen erős.

A Trichomonast bármikor el lehet kapni, de a tünetek a havi vérzés alatt súlyosbodhatnak. Az egyetlen biztos módja azonosításának az orvosi mintavétel a hüvely váladékból, és ennek megvizsgálása. A kimutatott Trichomonas esetén a szexuális partnert is kezelni kell.

Panasza vagy kérdése van?

Foglaljon időpontot vagy vegye fel velem a kapcsolatot!

Időpontfoglalás  Kapcsolat