Vetélés

 

A vetélés a terhesség befejeződése a 24. hét előtt. Nagyjából öt terhességből egy végződik így. A statisztika szerint a vetélés leggyakrabban a terhesség első 12 hetében zajlik le, utána ritkábban fordul már elő.

 

Sokszor megtörténik, még mielőtt kiderülne a terhesség ténye. Mindössze annyi érzékelhető, hogy pár napot késett a menstruáció. 

Az 5-12. hét között a vetélés két formában szokott jelentkezni: vagy erős vérzés jelentkezik vagy ultrahanggal nem érzékelhető a terhesség fejlődése a szülészeti vizsgálat során.

Az 5-7. hét között a terhesség spontán is távozhat, erős vérzés és görcsölés mellett. A terhességet befejező műtét időnként ilyenkor is szükséges. A 7-12. hét között mindenképpen javasolt műszeres befejezés, ha az embrió mérete a terhességi hétnek megfelelő. Ilyenkor a spontán vetélés óriási vérveszteséggel jár, ami az életet veszélyeztetheti.

A leírtakból az a tanúság, hogy kisterhesként vérzéssel mindig gondolni kell vetélésre, mely egy szakorvosi vizsgálattal könnyedén kizárható vagy megerősíthető. A 12. hét után a vetélés már kegyetlenebb formában zajlik, a vérzést, göcsölést magzatvíz folyás is kísérheti.

Fenyegető vetélés esetén korlátozottan állnak eszközök az orvosok rendelkezésére. Alapvető jó tanács az ágynyugalom, a pihenés, a nemi élet mellőzése. Ez kiegészíthető progeszteron származékokkal, melyeket Magyarországon a 13. hétig, külföldön még tovább is szokás adni. Általános gyakorlat magnéziumot adni, amelynek a hatásfoka kis terhességekben erősen kétséges, nagyobb terhességnél viszont jó szolgálatot is tehet.

Gyakori és logikus kérdés vetélésnél, hogy mindez miért történik. Erre legtöbbször nehéz utólag konkrét választ adni.

A spontán vetélés néhány oka

- genetikai rendellenesség a magzatnál (ez a leggyakrabban jelentkező, kimutatott ok)

- anyai okok:

  • általános, nem nőgyógyászati betegségek (pl.: cukorbetegség, pajzsmirigy működészavar);
  • a progeszteron alacsony szintje;
  • a méhnyak elégtelensége;
  • bizonyos kórokozók pl.: E. Coli, Streptococcus agal., Ureaplasma, Chlamydia
  • a méh fejlődési rendellenessége;
  • dohányzás
  • pszichés okok

 - apai ok leggyakrabban a hímivarsejtek rendellenességei. Ennek szintén sok oka lehet, egyértelmű azonban, hogy az előfordulása jelentősen emelkedik.

Vetélést követően 3 hónapot célszerű várni, ennyi idő szükséges a pszichés továbblépéshez, a hormonok rendeződéséhez, a menstruáció rendeződéséhez. Minden esetben javaslom egy méregtelenítő kúra elvégzését, mely mozgással és diétával kiegészítve valóban felfrissíti a szervezetet.

Ismételt vetélésnél habituális vetélésről beszélünk, ilyenkor mindig kell részletes kivizsgálást végezni. Ez nem egyszerű feladat a sok lehetőség miatt. Rendelésemen egy A4-es oldalnyi kivizsgáláshoz adok információt, és sajnos sokszor kiderül valamilyen tényleges eltérés.

Ha a vetélés egy alkalommal fordult elő, akkor hivatalosan nem kell kivizsgálni, de szerintem ilyenkor is érdemes egy-két vizsgálatot elvégeztetni.

A természetgyógyászatot és a hagyományos orvoslást ilyenkor is együtt használom. A cél egyszerű: egészséges anya egészséges babának adjon életet. Ehhez azonban a vetélés(ek) után sokféle út vezet.

Panasza vagy kérdése van?

Foglaljon időpontot vagy vegye fel velem a kapcsolatot!

Időpontfoglalás  Kapcsolat